С възстановка на основаването на античния град Нкополис ад

...
           С възстановка на основаването на античния град Нкополис ад
Коментари Харесай

С възстановка на основаването на Никополис ад Иструм започва фестивалът „Нике – играта и победата“

           С възстановка на основаването на античния град Нкополис пъкъл Иструм стартира фестивалът „ Нике – играта и успеха “ в събота, 16 юли.  „ Живата “ картина ще бъде пресъздадена от четвъртокласници от Основно учебно заведение „ Св. св. Кирил и Методий “, Горна Оряховица. в 10,30 ч.

Петото, юбилейно издание на античния фестивал в археологическия резерват до с. Никюп тази година ще е отдадено на живота и делото на готския християнски мисионер Улфила.

В разнообразни възстановки ще се включат над 80 участници, които ще покажат езически ритуали, антична мода, пазар на плебеи, въоръжение, лагери, занаяти и игри от епохата.

Ще бъдат пресъздадени и подиуми от житието на Улфила – по какъв начин в началото послушниците му не биват добре признати от готите, само че последователно епископът печели сърцата им, проповядва им Христовото обучение, покръства ги и ги обвързва вечно със ориста на Империята.

По време на събитието за феновете а историята ще има и пешеходни обиколки с беседи, водени от проучватели на Никополис пъкъл Иструм археолозите доктор Павлина Владкода и доктор Иван Църов от Регионалния исторически музей.

Достъпът до Археологически резерват „ Никополис пъкъл Иструм “ и до фестивала „ Нике – играта и успеха “ на 16 юли ще е свободен.

Фестивалът се провежда от Сдружение с нестопанска цел „ Бъдеще за Никюп “ и Сдружение за антични реконструкции „ Mos Maiorum Ulpiae Serdicae “ с финансовата поддръжка на община Велико Търново и в партньорството с Регионален исторически музей – Велико Търново.

За улеснение на посетителите целесъобразният авто маршрут до резервата е през с. Ресен и с. Никюп.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР